Yhteiskehittäminen Dibidogsien ja Hösmärinpuiston koulun kesken

Dibidogs on lasten kehittämä TV-sarja. Idea syntyi espoolaislasten omissa käsissä ja tänä päivänä sarjalla on jo yli 50 miljoonaa katsojaa maailmalla. Sarja on voittanut lukuisia palkintoja ja sitä on esitetty monella maailman suurimpiin kuuluvilla televisiokanavalla, Kiinan keskustelevisio mukaan lukien.

Espoon kaupungin yhteiskehittämisohjelmassa Dibidogsia tuottava Futurecode on saanut ilon työskennellä Hösmärinpuiston koulun esikoululaisten sekä ykkösluokkalaisten kanssa. Lapset ovat toimineet pelikehittäjän roolissa, testaten koodausvaiheessa olevia pelejä ja antaen palautetta, jotta pedagogisista peleistä saadaan mahdollisimman toimivia ja kiinnostavia.

Lapset ovat arvostaneet sitä, että heidän mielipiteillään on aitoa merkitystä. Koodaustiimi on toteuttanut lasten ehdottamat parannukset ja jo seuraavalla viikolla lapset ovat päässeet toteamaan, kuinka peli on kehittynyt heidän ehdotusten mukaisesti – ja parantamaan sitä edelleen. Hösmärinpuiston koulun oppilaiden kanssa on kehitetty erityisesti Dibicode-nimistä peliä, jossa lapsia innostutetaan ohjelmointiajattelun ja koodaamisen saloihin.

Futurecoden Pia ja Jim Solatie toteavat, että lasten kanssa työskentely on mahtava tapa oppia uutta ja saada aitoa palautetta kohderyhmältä. Hösmärinpuiston koulun esikoululaisten ja ekaluokkalaisten muodostama ryhmä on meille täysin ainutlaatuinen mahdollisuus päästä työskentelemään ydinkohderyhmämme kanssa. Lisäksi lasten monikulttuurinen tausta mahdollistaa sen, että pystymme pelikehityksessä huomioimaan kansainvälisten markkinoiden tarpeet.

Espoon kaupungin tarjoamasta yhteiskehitysmahdollisuudesta on uutisoitu paljon myös maailmalla. Koulujen ja yritysten välisessä yhteiskehityksessä Suomi on maailmalla edelläkävijä, ja mallin uskotaan leviävän myös muihin maihin. Tämä tarjoaa lapsille tulevaisuudessa merkittävämmän roolin uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä sekä maailman muokkaamisessa paikaksi, jossa lasten mielipiteillä on entistä suurempi merkitys.